Vr.àsja e Arben Brocit, skenar i Berishës dhe UDB. U elè.mìnuan Pjetër Arbnori e Ali Spahia që kishin…

3BC45F06 5F62 4B58 9948 CC6525924349

Zgjedhjet e 31 marsit të vitit 1991 dhanë një rezultat që prìtej, pasi PPSH ende mbahej në këmbë në zonat rurale.VIDEO e plote👇

Ndërkohë që partia e parë opozitare, PD fitoi kryesisht në qendrat urbane, duke filluar me Tiranën e vijuar pastaj me Shkodrën dhe qytetet e tjera të mëdha.VIDEO e plote👇

Megjithatë, fitorja në këto zgjedhje i “buzëqeshi” sërish ko.munistëve, të cilët pavarësisht se udhëheqësi i tyre Ramiz Alia kishte hùmbur përballë Franko Krroqit në zemër të Tiranës, zonën ku ishte dhe shtëpia ku u themelua PKSH, vijuan të jenë në pushtet.

Për këtë arsye PD e Sali Berisha nuk u pajtuan me këtë rezultat dhe dy ditë më vonë, filluan sùlmin ndaj pushtetit të Ramiz Alisë. Informacionet e mbërritura në Sigurimin e Shtetit në atë kohë dhe të vertetuara rast pas rasti nga zhvillimi i mëpastajmë i ngjarjeve, tregojnë se ngjarja e 2 prillit përballë ish-komitetit të PPSH ishte një “lojë spìunësh” e mirëfilltë, e organizuar nga UDB në bashkëpunim me Berishën. Sapo kishte filluar lu.fta në ish-Jugosllavi. Milosheviç kërkonte garanci nga Shqipëria se s’do kishte pròbleme sa të mbarojë punë me Kroacinë e Bosnjën. Dhe Sali Berisha në pushtet përmes dèstabilizimit të vendit, ishte garancia e vërtetë.

Kanë qenë Azem Hajdari, Pjetër Arbnori që më vonë u bë kryetar Parlamenti dhe Ali Spahia ata që i dërguan demokratët për të pròtestuar përballë institucioneve të atëhershme në Shkodër.

Madje kanë qenë këta tre drejtues të PD në Tiranë e Shkodër ata që detyruan Arben Brocin të vihej në krye të pròtestës, pavarësisht kundërshtive që ai kishte me Arbnorin dhe Spahinë, të cilët i akùzonte si spìunë të Sìgurimit.

Përpara se të niste pròtesta kur sheshi para ish-komitetit të PPSH ishte bosh, ishin vënë aparatet e filmimit dhe të televizionit në gatishmëri, çka tregonte se dihej se diçka do të ndodhte. Gjatë pròtestës kur Broci është qèlluar, një person afër tij dëgjoi këto fjalë: “Zef pse ma bërë këtë?”

Add comment

Your email address will not be published.

Trending Posts

error: Content is protected !!