‘’SKÀNDALI’’ Më Presidentin Meta/ Pas shum vitesh zbulohet vendodhja e floririt, arrèstòhet bashkpuntori hebre i Ilir Metës(FOTO+EMRI)

collage 1104x621 1

Kete here pas shum vitesh zbùlohet skàndàlì i presidentit Meta ku jane publikuar foto dhe emra te bashkpuntorit per floriri e vj.èdhur.

Marreveshja e Kon.cesionit te bakrit. nènshkruar mes Ministrise sè Ekonomise dhe firmes Turke “Ber-Oner” èshte ùrdh.èruar nga llir Meta, nè atè kohè kryeministèr dhe èshtè finalizuar nga kryeministria dhe ministria ne datèn 18. 01. 2001, miratuar brenda 15 ditèsh me Ligjin
Nr. 8761, date 02. 04. 2001. Foton me emrin e plote mund ta shikoni meposhte duke klikuar ne foto👇

Ky koncesion, iu dha njè maf.ìozi turk me kombèsi hèbreje, tè quajtur Orel Kohen, ortak i llir Metès, Sali Berishès e Fatmir Mediut nè njè mìnierè ari nè Afrikè, koncesion qè ne Shqipèri ka “kapur” mìnierën e bakrit ne zonën Munellè dhe 9 objekte te tierè, si uzinèn e shkrìrjes e rafinerise sè bakrit ne Rubik, impiantin e skorjeve tè bakrit ne Shèngjin, mìnierat e bakrit ne Lak-Rosh, Karme, Vlahnè, Perollaj, fabrikèn Fushè-Arrèz, Mjedè dhe Krume

Ditèn qè Likia i dha maf.ìozit turko-hèbre Erol Kohen, koncesionin e bakrit nè logon “Ber-Oner”, sipas raportit geologjik te gjendjes fizike te mineralit te bakrit nèntoke. por gè nè kontratè u pasqyrua vetèm 15%, miniera kishte depozitè 5,54 milionè ton rezerva baker masiv poli-metalor, me perbèrje 1,62% Cu, me 0,66% Zn, me 33,35% S, me 1,63 gr. Au/ton, me 12,3 gr. Ag/ton, nga tè cilat ishin veçuar 820 mijè
ton mineral bakri tè pasur me 3,8% Cu, 4,0% Zn, 3,7 gr/ton Au dhe 60 gr/ton Ag, si dhe dhe 1,76 milionè ton rezerva zinku, me 1,69% Zn, 2,37 gr/ton Au, 42 gr/ton Ag dhe 0,2% Cu dhe tè gjitha se bashku, ishin 7,3
milionè ton mineral, me pèrmbajtje bakri, zinku, ari dhe argjenti, por nè pazar me Liken kryeministèr, màfìozi turko-hèbre i

firmes koncesionare turke “Ber-Oner”, i siell ne Shqipèri prezantuar nga Fatmir Mediu si “bisnesmen i fùqìshèm e korrekt”, paraqiti nje studim tekniko-ekonomik tè kryer “shogèrisht” nga Pajtim Bello-zv/ministèr energjetike, i firmosur formalisht prei turkut Orel Kohen dhe i futur nè do.sje, pèr konkurim-koncesionar me 15 shtator 2000,
sikur gjoja Shqipèria kishte vetèm 1.45 milione ton rezerva mineral bakri dhe io 7,3 milionè ton, sa ishin realisht sipas studimit qè kishte ministria dhe vetè miniera, pa hàrruar faktin, qè ish-kryeministri Ilir Meta ùrdhèroi doganèn dhe tatimet, qe koncesionarit turk, ti bèheshin letrat sikur nxirrte bakèr te “vàrfèr” nè flori e argiend dhe ta vlerèsonte me çmim 445 USD/ton, ndèrkohè qè sipas bursès (LME) cmimi ishte 892 USD/ton dhe kaq e shiste realisht
tek firma” “Beralb sh.a”, por ky marifet u zbulua nga dogana turke e cila bllòkoi anijen me bakèr shqiptar, por cuditèrisht nè Shqipèri nuk u veprua, packa se do.sja u hap nga pròk.uroria!

Po me lejen dhe ùrdhrin e llir Metès, koncesionari turk i bakrit shqiptar, tèn.toi t’i shiste 40% tè koncesionit, firmès “Glencore International AG” me adresè: Baarermattstrasse 3, PO-Box 555 Baar, 6341-Switzerland, ne shkèmbim tè bòrxhit 25 milione USD, por qè kjo firmè nùk e pranoi, pavarèsisht près.ioneve te SHISH dhe sek.seri.zmave te deputetit Fatmir Mediu, i cili ìleg.alisht ka 3% tè kètij koncesioni e madje ka dèrguar nèpèr mìnierat e bakrit edhe kèngètaren Eli Fara, pèr tè dhènè koncert “relaksimi” me kèngè lirike pèr mìnatorët.

Nè vitet 2009-2013 kur LSI ishte nè pùshtet me PD, koncesionari turko-hèbre ortak me Metèn, Berishèn dhe Mediun, nùk u lejua te kòntrollohej nga tat.imet, doganat, ministria e Mjedisit, ministria e Punès, sigurimet shoqèrore, polìcìa dhe drejtesia, packa se per punè tè pì.sta me bakrin nè Shqipèri, ndryshoi emrin nga ‘ “Ber Orner”. ne “Nesco Metal”, dhe me kètè emèr, po me ndèrhyrjen e Ilir Metès Kryetar Kuvendi ne vitin 2017. kontrata konce.sioanre iu shtua me 15 vite, fir.mosur nga ministri “rilindès” i linjes (do ta publikojmè pazarin), kaluar prej Likes ne parlament si “i votuar”, njohur si Ligji nr. 73/2017, datè 27. 04.2017, duke ia bère koncesionin e bakèr-floririt me afat 45
vite, ose deri kur Likja tè jetè 77 vjeç, 3 vjeç mè i madh se Saliu sot!

bere koncesionin e bakèr-floririt me afat 45 vite, ose deri kur Likja tè jete 77 vjeç, 3 vjeç mè i madh se Saliu sot! Ja lajmi pèr arr.èstimin e Orel Kohen si v.arès me page.sè (Gazeta “MILLYET”
date 27.03.2006)/ “Janè arr.èstuar 22 persona, nè lìdhje me vrà.sien e
biznesmenit Serkan §ahin 27 vjec.

Mes personave te ar.re.stuar, gie.ndet dhe or.taku i tif, qè merret me mìnierat, zoti Erol Kohen, konc.esionar mìnierash bakri edhe nè Shqipèri, si dhe biznesmeni Ahmet Yakut. Mendohet, se vr.asja e Serkan §ahin (27-vjeç) perpara shtèpisè sè ti nè zonèn “Maltepe” ne Stamboll, mund tè jetè kryer pèr arsye, se inxhinieri i ndertimit Sahin nuk kishte pranuar te dor.èzonte ortakut Orel Kohen ak.sionet qè zotèronte, ndèrkohè ge hèt.imet kanè zbuluar, se vì.ktima Sahin’, i vr.àrè me atè.ntat me 6 Shkurt 2005, ishte ortak me 50% te aksi.oneve i kompanise
mìnerare “BERSAH”, qè zotèronte leje kèrkimi dhe shfrytèzimi, e cila bènte es.porte mineralesh, ndersa aks.ioneri kryesor i kompanise
“Ber-Oner Madencilik” èshtè Orel Kohen konc.esionar bakri e kromi ne Shqipèri, ortak i vi.ktimès Sahin.

Pèrvec Erol Kohen èshtè ar.rès.tuar ish- Presidenti i “Diyarbakirspor”-it dhe ish- kryetari i “ANAP” te “Diyarbakir”-it, zoti Ahmet Yakut e po kèshtu dhe zoti Abdül Hafiz Aslan, i cili mendohet te jetè personi qe ka kryer ek.zèk.utimin e Sahin’it dhe nga pèr.gjimi i telefonatave te Erol Kohen, del se ky ka paguar pèr kètè vr.àsje, familjen “Yakut” me 250.000 USD. Parashikohet që ata mund ti shpetoine drejtèsise, nèpèrmjet ndërhyrjes dhe influencès sè ma.fiozit Engin Yakut, i cili ka
miqësi tè afèrt me avokatin Murat Aksu, djalè i Abdülkadir Aksu, ministèr i Punève te Brendèshme te Turgisè.

Add comment

Your email address will not be published.

Trending Posts

error: Content is protected !!