Ministria e Shèndetësisë jep àlàrmìn në Shqipëri! Rastet e para të infèktùar me Lijen e màjmunit në vend, ja si paraqitet sìtuata…

collage 24

80 pacìentët me linë e màjmunëve në Evropë dhe Amerikë janë ìnfektuar me llojin e Afrikës Perëndimore edhe shume te tjere ku akoma nùk jane konfirmuar. Foto e meposhtme tregon statistikat e MSH te publikuara diten e sotme👇

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka njoftuar se aktualisht janë tetëdhjetë raste të konfirmuara të lisë së majmunëve në 11 vende, si dhe disa dhjetëra raste të dyshuara.

Tre infèksione u dìagnostikuan edhe në Itali, në Institutin Kombëtar të Sëmùndjeve Infèktive (INMI) “Lazzaro Spallanzani” në Romë. Burimi i këtyre shpèrthìmeve, të konsideruara anòrmale nga ekspertët për shkàk të èndemisë së sëmùndjes, nuk është përcaktuar ende.

Nje ndër shkàqet e mùndshme të përmendura nga shkencëtarët janë tufa kàfshësh të egra të infèktuara; një mùtacion në patogjen që e ka bërë më të lehtë infèktimin e njerëzve; një efìkasitet më i ulët i sistemit imunitar, ndoshta i lìdhur me pàndeminë COVID-19. Megjithatë, për momentin nuk ka sìguri.

Megjithatë, dimë se lloji më pak àgrèsiv i vìrusit të lisë së majmunit, i karakterizuar nga vd èkshmëria më e ulët, po qarkullon në Evropë dhe Amerikë.

Nùk ka mùnguar as rèagimi i ministrise se shèndetèsise ne shqiperi ku ka dhène alàrmìn per te gjithe duke njoftuar te jene te kùjdeseshem duke mbajtur higjenen, duke dizenfektuar duart shpesh gjate ditesh dhe duke mbajtur distancat e duhura me personat qe na rrethojne. Sipas MSH 2 raste jane indentifikuar por akoma nùk eshte e sigurt sìmptoma e tyre nese kane lijen e majmunève shkruan MSH.

Add comment

Your email address will not be published.

Trending Posts

error: Content is protected !!