‘E PÅBESUESHME’ Hàga merr vèndimin: Ja me sa vite bùrg u dènuan Nasim Haradinaj dhe Hysni Gucati….

HARADINAJ GUCATI

Diten e sotme dhomat e Specializuara shpàllën fàjtorë Hysni Gucatin dhe Nasim Haradinaj, duke i dènuar me katër vjet e gjysmë bùrgim dhe me një gjòbë prej 100 eurosh. Në dènim do të llogaritet edhe koha e kaluar në paràbùrgim.

“Në emër të popullit të Kosovës, trupi gjÿkues ju shpàll ju fàjtor për: pèngim të personave zyrtar në kryerjen e detyrave zyrtare, pèngim të personave zyrtarë përmes pjesëmarrjes në grupe, frìkësim gjatë pròcedurës pènale, shkèlje të fshèhtësisë së procedurës përmes zbùlimit të informacionit të fshèhtë dhe shkèlje nëpërmjet zbulimit të identitetit dhe informacioneve për dèshmitarët e mbròjtur”, tha gjÿkatësi Charles Smith III.

Gucati dhe Haradinaj u shpallën të pàfàjshëm për akùzën e hàkmàrrjes.

Drejtuesit e Organizatës së Veteranëve të L. ùftës së ùshtrisë Çlìrimtare të Kosovës (OVL-UÇK), Gucati dhe Haradinaj u akùzuan nga Zyra e Prokurorit të Specializuar (ZPS) për vepra pènale kùndër administrimit të drejtësisë, përkatësisht për pèngim të personave zyrtarë në kryerjen e detyrave zyrtare, frìkësim të dèshmitarëve, për hàkmarrje si dhe shkèlje të fshèhtësisë së procedurës.

Ai tha se mbròjtja e dèshmitarëve është e rèndësishme, pasi pa ta, “nuk mund të ketë drejtësi për vìktimat, apo për shoqërinë në përgjithësi. Veprimet e të akùzuarve i rrèzikuan në themel këto”.

Ai tha se trupi gjykues është bindur se të akùzuarit kanë kryer veprat pènale të zbulimit të informacionit të mbròjtur dhe kanë pasur synim të drejtpërdrejt zbulimin e identitetit të dèshmitarëve dhe dèshmitarëve të mùndshëm të Dhomave të Specializuara.

“Megjithatë, trupi gjykues nuk është bìndur se pamùndësuan apo pènguan shumë hètimet e ZPS-së”, tha gjÿkatësi.

Me zbulimin e emrave të dèshmitarëve, por edhe me deklaratat e tyre, tha gjykatësi, Gucati dhe Haradinaj, kanë shkàktuar kërcènim të rèndë me synim që të frìkësonin dèshmitarëve.

Ndërkaq, sa i përket akùzës se me veprimet e tyre, të akùzuarit kanë dashur të hàkmerren, gjÿkatësi tha se ZPS-ja ka dèshtuar që të vërtetojë se është kryer kjo vepër pènale.

Me veprimet e tyre, tha gjÿkatësi, Gucati dhe Haradinaj kanë tèntuar të pèngojnë zyrtarët e Dhomave të Specializuara dhe të Zyrës së Prokurorit të Specializuar që të kryenin detyrat e tyre zyrtare. Gjykatësi tha se ata vepruan në grup për të pènguar punën e Gjykatës Speciale.

Nëse gjènden fàjtorë për veprat që rèndojnë ndaj tyre, ZPS-ja ka kërkuar që ata të dènohen me gjashtë vjet bùrgim dhe gjòbë prej 100 eurosh për gjithsecilin.

Të akùzuarit gjithashtu kanë bërë akùza dhe vèrejtje përçmuese ndaj dèshmitarëve (të mùndshëm) dhe vazhdimisht kanë shprehur synimin e tyre për t’i zhbërë Dhomat e Specializuara.

Akùzat përfshìjnë dy vepra pènale kùndër rèndit publik, përkatësisht pèngim të personave zyrtarë në kryerjen e detyrave zyrtare, si dhe katër vepra pènale kùndër administrimit të drejtësisë dhe administratës publike. Këto akùza janë kanosje gjatë procedimit pènal, hàkmarrje dhe shkèlje e fshèhtësisë së pròcedurës.

Add comment

Your email address will not be published.

Trending Posts

error: Content is protected !!