Kjo nùk prìtej! Pas làrgimit nga drejtimi i PD-se, Zbàrdhet dokumenti i marrëveshjes RAMA-BASHA(FOTO)

collage 3

Sipas informacioneve te ardhura ne redaksine e dosja.al shkruhet se Kryeministri Edi Rama dhe ish- kryedemokrati Lulzim Basha kane lìdhur nje draftmarreeveshja me njeri-tjetrin.

Readaksia ka siguruar dokumentet qe po qarkulloine se fùndmi ne media ku shihet se behet fjale per Reformen Zgjedhore e ate Territoriale.

Pika qe bie ne sy eshte ndryshimi i sistemit zgjedhor nga sistem proporcional rajonal, ne proporcional kombetar. Forca politike ge
del e para ne zgjedhje, merr edhe 10 deputete me shume. Sipas ketij drafti, pragu i hyrjes ne Kuvend per forcen politike eshte 3% dhe per koalicionin, 5%.

Persa i perket Reformes Territoriale, kjo marreveshje parashikon edhe shkrìrjen e qarqeve, ndersa per numrin e bashkive ka tre propozime, 100, 50 dhe 61 bashki. Ndersa Presidentit propozohet t’ shtohen edhe tre kompetenca. Konkretisht,

ati propozohet qe t’i lejohet te: Te propozoje drejtorin e sherbimit informativ te shtetit: te propozoje drejtorin e Pergjithshem te
Polìcise se Shtetit dhe te propozoje shefin e shtabit te pergjithshem te ùshtrise.

Marreveshja e plote: Ndryshimi i Kodit Zgjedhor. Nga proporcional rajonal ne proporcional kombetar me prim 10 mandater, por primi
eshte i vlefshem vetem per fòrcen politike kur hyn vetem ne zgiedhje, jo me koalicion. Pragu i hyrjes ne parlament.

Per forcen politike eshte 3% dhe per koalicionin politik eshte 5%.
Renditien e kandidateve e vendos forca politike. Lista e kandidateve te jete 100% te hapura. Kandidati qe merr nje vote me
shume hyn ne parlament.

Ne momentin qe Presidenti dekreton daten e zgjedhieve: -do fòrce politike qe krijohet pas kesaj date nùk lèjohet te hyje ne zgjedhjet e radhes. Cdo bashkim i forcave politike qe duan te hyine ne zgjedhje me sigel te perbashket.

Add comment

Your email address will not be published.

Trending Posts

error: Content is protected !!